2014. március 25., kedd

Áttörés a sérült központi idegrendszer kutatásban?

A Cell nemzetközi folyóiratban jelent meg 2012. szeptember 14-én Mark Tuszynskinak és munkatársainak egy jelentős eredményeket bemutató közleménye. A tanulmányban leírják, hogy súlyos gerincvelő-sérülésen átesett patkányokba transzplantált patkány vagy humán neurális őssejtek képesek túlélni és axonjaikat több szegmenten át kiterjeszteni. 
A kutatók patkányok gerincvelőjét teljesen átvágták és 2 héttel a sértést követően az őssejteket növekedési faktorokat tartalmazó fibrin mátrixba ágyazva a sértés területére transzplantálták. A beültetett őssejtek neuronokká differenciálódtak és 10x hosszabb axonokat növesztettek, mint eddig bármilyen más tanulmányban. Fontos megemlíteni, hogy ezek az axonok funkcionális regenerációt is előidéztek. Ezen túlmenően a transzplantált sejtek kapcsolóként is közreműködtek. Ez azt jelenti, hogy az agyból érkező rostok szinaptikus kapcsolatokat alakítottak ki a transzplantált őssejt eredetű neuronokkal és azok továbbították az ingerületet az alsóbb gerincvelői szegmentumokba. Ezt elektrofiziológiai vizsgálatokkal bizonyították. A sértett szegmentumtól 4 szegmentummal feljebb stimulálták a gerincvelőt és a sértés alatt 3 szegmentummal regisztrálták az ingerlést. Annak igazolására, hogy tényleg az az új relék képződése felelős az ingerület továbbításáért, a gerincvelőt újra átvágva az implantátum fölött. A patkányok ezt követően elvesztették motoros funkciójukat.
A kísérleteket megismételték patkányokon humán neurális őssejtekkel is és pontosan ugyanazt az eredményt kapták, mint patkány neurális őssejtek esetében. 
A kutatók szerint a tanulmány világossá teszi, hogy a korai stádiumú neuronok képesek leküzdeni a felnőtt idegrendszerben jelenlévő gátló faktorokat és funkcionális regenerációt előidézni. 
http://www.cell.com/abstract/S0092-8674%2812%2901018-5?script=true

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése