2014. február 27., csütörtök

Miért nem pótolják az endogén neurális progenitor sejtek az elpuszult neuronokat sérült gerincvelőben?

Ismert az a tény, hogy felnőtt gerincvelőben is megtalálhatóak olyan neurális progenitor sejtek, amelyek expresszálnak az embrionális korban is kifejeződő transzkripciós faktorokat (Pax6, Ngn2, Nkx2.2, NeuroD1, Olig2, Mash1). Ezeket a faktorokat azok a sejtek fejezik ki, amelyekből később neuron vagy oligodendrocita differenciálódik. Azonban adódik a kérdés, hogy felnőtt sérült központi idegrendszerben, miért nem alakulnak ki neuronok, amelyek pótolhatnák az elpusztult idegsejteket?
Nakafuku és mtsi. erre a kérdésre adják meg a választ. Kísérleteikben patkány gerincvelőn transzekciót végeztek. A sértést követő 2., 3. és 7. napon megvizsgálták a Pax6, Pax7, Nkx2.2 és az Ng2 expresszióját. Az előbb említett faktorok expressziója megemelkedett 2 és 3 nappal a sértést követően, de a 7. napra csökkent a kifejeződésük. A transzkripciós faktorok főleg a parenchymában expresszálódtak nagy mennyiségben. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az endogén progenitor sejtek reagálnak a sértésre. Ennek ellenére mégsem jönnek létre új neuronok.
Az embrionális fejlődés alatt azok a sejtek, amelyekből neuronok jönnek létre expresszálnak Ngn2-t, Mash1-t és NeuroD1-t. Azonban a sértést követően felnőtt gerincvelőben nem expresszálódnak ezek a faktorok. Adódott a kérdés, miért nem? Megvizsgálták a Notch szignalizációs útvonalat. (Embrionális korban ez a szignalizációs útvonal szabályozza a neurogenezist.) A Notch szignalizációs útvonal aktiválódik sértett felnőtt gerincvelőben és gátolja a neurogenezist azáltal, hogy blokkolja az Ngn2 kifejeződését.
Konklúzióként elmondható, hogy a limitált endogén regenerációs kapacitása sérült gerincvelőnek nagyrészt a lokális környezetnek (Notch szignalizációs útvonal aktiválódása) köszönhető.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése