2014. január 29., szerda

Önszerveződő peptid molekulák és neurális őssejtek szinergikus hatásának vizsgálata patkány cervikális gerincvelői sérülést követően

Bár a neurális őssejtek / progenitor sejtek ígéretesnek mutatkoznak a traumás gerincvelő-sérülést követő funkcionális javulás előmozdításában, a hatékonyságuk tovább fokozható, ha önszerveződő peptidekkel együtt alkalmazzuk őket. Az önszerveződő peptidek (SAP) képesek az extracelluláris mátrixhoz hasonló struktúrát létrehozni és optimalizálják a poszt- traumatikus mikrokörnyezet.
A zúzódásos nyaki gerincvelősérülés kiváltását követő 14. napon neurális őssejteket és önszerveződő peptideket ültettek a sértett szakasz rosztrális és kaudális részére. 
Önmagában az önszerveződő peptidek vagy ezek neurális őssejtekkel együtt történő alkalmazása csökkentette az asztrocita reakciót a sértés környezetében. Továbbá a cisztikus területek nagysága is jelentősen csökkent a kezelés hatására, amelynek eredménye, hogy nagyobb arányban maradt meg fehérállomány a sértés területén.
Funkcionális tesztek során mért értékek is a peptidek és a neurális őssejtek jótékony hatását támasztották alá. Az önszerveződő peptidekkel  vagy önszerveződő peptidekkel + neurális őssejtekkel kezelt patkányok mellső végtagjaikat jobban használták, mint azok az állatok, amelyek nem kaptak kezelést a sértést követően.
Összességében elmondható, hogy az alkalmazott peptidek és őssejtek szinergikus hatásának köszönhetően jelentős mértékben javul a funkcionális felépülés nyaki gerincvelő-sérülésen átesett patkányok esetében.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése