2013. november 29., péntek

Nyaki gerincvelői sérülés kísérletes helyreállítása


A nyaki gerincvelői szakaszon történő sérülések gyakran fatális kimenetelűek, mert vagy a légzőizmokat ellátó motoneuronokat vagy az azokat innerváló agytörzsi leszálló pályákat érinti a sérülés. Kulcsfontosságú tehát, hogy olyan terápiás eljárásokat dolgozzanak ki, amelyekkel helyreállítható az elveszett légzőfunkció.
Jerry Silver és munkatársai kísérletes gerincvelői sérülést (hemiszekció) idéztek elő patkányok C2 gerincvelői szegmentumának bal oldalán. A sértés következtében a supraspinális leszálló pályák károsodtak, köztük azok is, amelyek a C3-C5 szegmentumban található motoneuronokat innerválják. A C3-C5 szegmentumban található motoneuronok felelősek a diaphragma (légzésért felelős izom) innervációjáért. A sértés következményeként a baloldali diaphragma lebénult és a C3-C5 szegmentumban található motoneuronok körül gliahegszövet képződött. Ez a hegszövet gátolja a leszálló rostok regenerációját és a motoneuronok funkcionális reinnervációt is.
A légző funkció helyreállítást perifériás ideg graft alkalmazásával kísérelték meg. A kísérlet során a perifériás autológ ideg graft proximális végét a C2 szegmentumon található hemiszekciós résbe, míg disztális részét a C3-C5 szegmentumba helyezték és ChABC injektáltak a graft mellé. A ChABC elbontja a gliális hegszövetet megkönnyítve ezzel a regenerációt. A vizsgálatok során kiderült, hogy 12 héttel a perifériás ideg beültetését követően a grafton keresztül regenerálódó supraspinális pályák újra innerválták a C3-C5 szegmentumban található motoneuronokat és a légző funkció helyreállt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése